Hundraser som är extra känsliga för värme

Alla hundar är mer eller mindre känsliga för värme då de inte kan svettas som vi människor gör. En hund som blir varm får istället göra sig av med värmen genom att flåsa, eller hässja, som det kallas. Värmen avges också ifrån tassarna vilket gör att det kan vara skönt för hunden att bada och kyla ned tassarna. Vissa raser är dock mer känsliga för värme än andra. Trubbnosiga raser som mops och fransk bulldogg är mer känsliga, liksom överviktiga hundar, hundar med tjock päls och de som har hjärt- eller andningsproblem.

Hundar bör alltid skyddas från sol och värme, och särskilt de som är extra känsliga. Tvärtemot vad många tror så bör inte en hund med tjock päls klippas ned under sommaren. Liksom pälsen skyddar hunden mot kyla, skyddar den även en del mot värmen vilket gör att det är bäst att låta hunden behålla den långa pälsen. Hunden ska alltid ha tillgång till skugga och vatten, och om det finns möjlighet kan man skaffa en liten barnpool åt den som den kan svalka tassarna i. Även husse och matte bör tänka på att inte bli överhettade, en snygg keps med tryck skyddar mot solen under varma dagar.

Hund som hässjar

Ifall man har en trubbnosig ras kan det vara en bra idé att investera i en fläkt som hunden kan ligga framför under varma dagar. Även en kylplatta kan vara skön för hunden att ligga på. Anledningen till att trubbnosiga raser är så känsliga för värme beror på att de har trånga luftvägar, vilket gör att det är svårare för dem att kyla ned sig genom hässjning.

Fler faror än värmen

En hundras med trubbig nos svullnar dessutom lättare upp i andningsvägarna vilket gör att läget blir akut om den drabbas av värmeslag. Symptom på att hunden fått värmeslag är bland annat att den flåsar mer än vanligt, den beter sig oroligt, får hög puls och torra slemhinnor. Är det riktigt illa kan den få kräkningar och diarré samt i värsta fall drabbas av medvetslöshet. Vid sådana tillfällen måste hunden tas akut till veterinär för att få behandling.

Sommaren innebär risker för hundar

Med värmen kommer också många andra risker för hundarna. Insekter som getingar och myggor kan bita hunden men det är sällan det blir några allvarliga åkommor av det. Fästingar däremot kan bära på smittor som borrelia, anaplasma och TBE, vilket kan göra hunden svårt sjuk. Hittar man en fästing bör den alltid tas bort direkt.

Det finns dessvärre ganska många faror med sommaren för hundar. Utöver värme och fästingar innebär även vattnet en stor fara för hunden. En hund som badar mycket och ständigt är blöt i pälsen kan drabbas av fukteksem. Blir den för kall om bakdelen när den varit i vattnet riskerar den att få vattensvans, som är en inflammation i svansen. Även algblomning, huggormar och överblivna grillrester bör man se upp med. Det finns dock ingen anledning att oroa sig över riskerna i onödan, med sunt förnuft kan man utan problem låta hunden njuta av sommaren.

bezel