Vad är en familjehund?

 

Att skaffa en hund är ett beslut som kommer att påverka en i 10-15 år framåt och därför är detta inte ett beslut man tar över en natt, det finns mycket som behöver funderas på och man behöver framför allt fundera på hur man får vardagen att gå ihop med en hund. Om man har den tid som krävs för att uppfostra en valp och för att göra hunden till en självklar del av familjen. Det är mycket som måste stämma för att allt ska bli bra och det är viktigt att man tänker igenom sitt beslut.

En familjehund är en hund som inte per automatik kommer att användas till agility, jakt eller utställning. Man tar helt enkelt en hund som sällskap för att man vill ge en hund ett bra liv och dessutom göra sitt eget liv bättre med en lojal vän vid sin sida. Om man har barn bör man alltid läsa på hur rasen man har tänkt sig fungerar med barn. Alla hundar kan vänjas vid barn men det finns raser som är mer lämpliga med barn. När du funderar på vilken ras du vill ha så ska du fundera på hur din vardag ser ut. Alla hundar kräver motion, men en del hundar kräver mer motion och aktivering än andra.

Rasens egenskaper bör vara förenliga med de vanor som du och din familj har, på så sätt kan man vara säker på att det kommer att bli ett lyckligt koncept. Om rasens egenskaper är oförenliga och ni som familj endast tycker om kortare promenader och den kräver timmars motion varje dag så kan du räkna med att få det som människor kallar för ”problemhund”. Problemhundar existerar i grund och botten inte, men om du tar en ras där du inte kan ta hänsyn till dennes behov kommer den att bli otillfredsställd och olycklig och därmed även få beteenden som är icke önskvärda.

Därav kan det bara bli bättre ju mer du läser på innan dess att du skaffar en hund, se till att hela familjen är med på beslutet och villig att ta del av hundens liv och hjälpa till för att forma hunden till just den familjemedlem som ni vill ha. Då kommer ni att få en fantastisk familjehund och många lyckliga år.