Sveriges mest älskade hundraser

 

När man tittar på hundraserna som finns i svenska hem så finns det inga tvivel om att vissa hundraser är mer populära än andra. Svenskar älskar hundar, detta är ett välkänt faktum och du hittar hunden som en trogen kamrat i många hem runt om i Sverige. Blandrashundar kommer inte att räknas med i statistiken då dessa inte registreras på samma sätt. Dock är det absolut vanligast att ha en blandrashund av något slag. Det absolut vanligaste namnet på hundar i Sverige är Molly. Schäfern är den helrasiga hunden som du hittar i flest svenska hem. Det finns ungefär 30.000 registrerade schäfrar i Sverige. Schäfern är dessutom en vanlig hund hos polisen, militären och även tullen. Detta har att göra med att den är intelligent, har ett utmärkt luktsinne och är väldigt lättlärd.

Labrador Retriever kommer på andra plats på listan och denna hund avlas till stor del till jakt men är även en mycket älskad familjehund. Det är därför inte konstigt att den kommer på andra plats. Det finns nästan 28 tusen registrerade labradorer i Sverige. Golden Retriever är en mycket älskad familjehund och den kommer på tredje plats. Den behöver dock mycket aktivitet och älskar att få använda sig av sitt mycket goda luktsinne och spåra. Denna hund älskar att apportera. På fjärde plats kommer den lilla jack russel-terriern. Denna kommer till sin fulla rätt när den får träna olika sporter, exempelvis agility eller jaga gnagare och räv. Den är mycket intelligent och är även en väldigt populär stallhund i Sverige.

Jämthunden kommer på femteplats och är en jägares lojala kamrat, det är vanligt att dessa hundar används till just jakt och det är den populäraste jakthunden. Jämthunden är dessutom en av de friskaste av Sveriges nationalraser. Rottweilern kommer på sjätteplats på att vara den mest populära hunden i Sverige, dessa hundar är mycket kraftfulla och behöver väldigt mycket aktivering samt mental stimulering för att de ska må bra. Border collien kommer på sjunde plats och är känd för sitt enorma intellekt, det är även en vallhund med enorm kapacitet och den går bra ihop med barn. En av Sveriges mest älskade hundar.

Den korthåriga chihuahuan kommer på åttonde plats och detta är en väldigt liten hund som kräver lika mycket motion som en stor, den är ingen främling för okända människor och används mest som familjehund och sällskapshund. Cocker Spaniel kommer på nionde plats och fungerar mycket bra till jakt och som familjehund, den amerikanska varianten är mer sällskapshund än den europeiska men båda har tydliga jaktegenskaper. Denna hundrasen älskar vatten. På tionde plats kommer Cavallier King Charles Spaniel och hunden beskrivs som näpen och älskvärd. Den är på långt håll släkt med Cocker Spaniel och kan även användas till jakt.