Minska hundens stress hos veterinären

Att besöka veterinären är något som så gott som alla hundar måste gå igenom i alla fall en gång i livet. Det kan bli en traumatisk upplevelse, som gör alla eventuella efterföljande veterinärbesök till en mycket stressande upplevelse för hunden. Därför är det bra om man i så stor utsträckning som möjligt kan förbereda hunden på besöket, för att både hund och hundägare ska kunna slappna av så gott det går.

Förberedelserna för ett veterinärbesök börjar egentligen så fort man har fått hem sin valp. För att undvika att hunden blir stressad eller traumatiserad av undersökningen på veterinärkliniken är det nämligen viktigt att man tidigt vänjer valpen vid att bli hanterad genom att röra vid och lyfta valpens tassar, öron, mun, svans och andra känsliga kroppsdelar. Det kan vara bra att förstärka de positiva associationerna till undersökningen genom att valpen får några godisbitar under och efter hanteringen.

Oftast räcker det dock att hunden kommer in i veterinärklinikens väntrum för att den ska bli stressad, innan undersökningen ens har hunnit börja. Det kan bero på en rad olika faktorer, till exempel att det är en ny och okänd miljö, att det finns andra hundar och djur i väntrummet och att dessa hundar i sin tur utsöndrar stress eller rädsla. Något som kan bidra till att lugna hunden är att ta med exempelvis en filt eller en leksak hemifrån, som har en bekant doft. Märker man att hunden blir alldeles för stressad av att vara i väntrummet är det bättre att vänta utanför kliniken tills det blir ens egen tur att gå in i undersökningsrummet.

Det allra bästa är dock självklart om man kan förebygga veterinärbesöken i så stor utsträckning som möjligt, till exempel genom att lära sig att klippa hundens klor själv och att ta hand om hundens tänder ordentligt så att inga tandproblem eller tandsten uppstår. Det är ju en självklarhet att människor borstar och sköter om sina tänder för att undvika att gå till tandläkaren, så varför skulle man inte göra samma sak för sin hund? Till skillnad från hundar går dock de flesta människor på regelbundna kontroller även om de inte upplever något problem med tänderna. Detta eftersom en människa kan resonera sig till att det inte är farligt att gå till tandläkaren, varför det (för de flesta) inte är en stressande upplevelse, så som det är för hundar. Om du letar efter en tandläkare i Stockholm för din årliga kontroll, kan du gå in på Distriktstandvarden.se.