Köpa hunden på nätet?

Den som surfar runt på olika annonssidor på nätet kommer snart att stöta på annonsörer som säljer valpar. Det kan vara lätt att känna sig lockad av de söta små liven, men innan man köper en valp eller hund på nätet bör man tänka till en extra gång, för att försäkra sig om att det inte handlar om en insmugglad hund.

Smuggel med hundvalpar har blivit vanligare i Sverige på senare år, och numera är det tusentals valpar som kommer in i landet illegalt varje år, köpta i länder där de är billiga, och sålda för dyra pengar här. Ofta sker resan in i Sverige under för valparna hemska förhållanden. Det är dock inte bara för hundarnas välmåendes skull som man ska akta sig för att köpa smuggelhundar. Den kanske främsta anledningen är att dessa hundar kan bära på sjukdomar som rabies, som inte finns i Sverige eftersom hundar här vaccineras mot dem. Smuggelhundarna har dock inga vaccinationer, vilket i bästa fall kan leda till att man som hundägare drabbas av höga veterinärskostnader, och i värsta fall till att man smittas av exempelvis rabies, som kan överföras från hund till människa och som kan ha dödlig utgång.

När man tittar på annonser på hundar online ska man därför tänka på att vara noga med att begära alla papper och intyg som en hund född i Sverige ska ha, som ett registreringsbevis från hundregistret, ett max sju dagar gammalt veterinärsintyg på valpens vaccineringar och en köpehandling med säljarens namn, adress och kontaktuppgifter. Man ska också be om att få besöka valparna i deras hem, och gärna även att få träffa valparnas mamma. Då får man en extra försäkran om att de faktiskt har sitt ursprung i Sverige.

Allt detta betyder dock inte att man ska undvika nätet helt och hållet när man ska köpa hund – tvärtom, nätet kan vara ett mycket bra hjälpmedel, eftersom även seriösa uppfödare använder annonssidor för att annonsera om sina valpkullar. Det gäller bara att ha allt ovan i åtanke. Om man vill göra det lätt för sig när man letar valpkullar kan man använda sig av sidan Allaannonser. Där kan man med en enda sökning leta på de flesta annonssidor online, så att man på ett enkelt sätt kan hitta aktuella uppfödare.