Hundar och småbarn

När man har småbarn kan det verka svårt att även ha hund, men sanningen är att det faktiskt brukar gå bra att både ha hund och små barn. Det är många som har växt upp tillsammans med hundar och berättar att det har förgyllt deras liv otroligt mycket. En hund blir barnets bästa kompis och följeslagare samtidigt som det lär barnet ansvar. Med det sagt är det inte alla hundar som klarar av att vara tillsammans med småbarn. Vissa raser är till exempel känsliga för höga ljud och stress, medan andra kanske är lite för ömtåliga. Vinthundar och whippets är exempel på hundraser som lätt blir stressade och därför inte mår bra av att vara i en stökig miljö.

Att välja rätt ras

Flicka med en valp

Hundar som är väldigt små är ganska lätta att skada om lekarna blir lite för hårdhänta och därför bör barnfamiljer undvika de allra minsta hundraserna. Lite mer robusta hundar brukar tåla lekarna lite bättre. På kids brand store hittar du kläder som tål tuffa lekar och när du ska välja hundras är det också bra att tänka på hur mycket hunden tål. En del hundraser är avlade för att vakta, jaga eller valla. Dessa hundar kan ibland vara farliga att ha i barnfamiljer eftersom deras naturliga beteende kan leda till att de skadar barnen.

Hundens personlighet bestämmer

Oavsett vilken ras hunden har är det alltid personligheten och psyket som bestämmer ifall hunden kan vara tillsammans med barn. Vissa hundar klarar av det, medan andra inte gör det. Det är alltid viktigt att köpa en hund från en ansvarsfull uppfödare, för då kan man vara säker på att hunden är avlad från föräldrar som har ett stabilt psyke. på Svenska kennelklubbens hemsida går det att hitta godkända uppfödare som har valpar med god stamtavla.