Raser av urhundstyp

Det sägs att alla våra tama hundar härstammar från en grupp vargar i Kina som domesticerades för omkring 16 000 år sedan. Denna urhund har i dag blivit till golden retriver, mops och tax. Många hundraser är, sett i ett historiskt perspektiv, nya och har avlats fram på kort tid. Andra raser har levt vid människans sida i hundratals, kanske tusentals, år. De har inte förändrats särskilt mycket över tid och har kvar samma egenskaper, storlek och utseende som för hundra år sedan eller mer. Urhundar finns i hela världen.

Ett exempel på urhund är den japanska rasen shiba. Det är en nationalras i Japan och ursprungligen avsedd för jakt. Den har en tät, fluffig päls som får den att påminna om en nallebjörn. Att få päls på möbler och kläder är inte alltid så uppskattat, så det kan vara bra att anlita en flyttstädning göteborg för att få bort allt hundhår när du byter bostad. Då slipper du klagomål från de nya hyresgästerna. En urhund som shiban är intelligent, men kan uppfattas som vaksam mot främlingar. Låt den därför ta den tid den behöver för att vänja sig vid sin nya bostad.

Mopsen är hårt framavlad

Hundraser med urhundsblod i sig är ofta friskare än moderna raser som dessvärre kan vara hårt framavlade. Ett exempel är mopsen som har avlats på egenskaper som platt nos och stora ögon. Det gör att många mopsar utvecklar problem med nosen och andningen men också med ögonen. Att istället välja en urhund ökar sannolikheten för att få en frisk individ.

Urhundar i Sverige och i världen

Det finns flera vilda urhundar runt om i världen. I Australien finns dingon som är det största landlevande rovdjuret där. Den tros ha varit en halvtam hund som kommit dit med människor och sedan förvildats. De är ofta svarta eller bruna och kan skälla ungefär som en tamhund, vilket inte vargar kan. Dingon tros ha relativt mycket gener från asiatisk varg i sig. Dingon jagas ofta illegalt då den är ett hot mot får. Det finns också de som har dingo som husdjur.

Det finns många urhundsraser

I Sverige finns flera gamla hundraser som närmast kan liknas vid urhundar. De flesta av dem är jakthundar som genom århundradena levt med oss i skogarna och jagat sida vid sida med sin ägare. Spetshundarna, som jämthund, gråhund och norrbottenspets räknas dit. Lapphundar och älghundar hör också till våra ursprungliga raser.

Urhundar är hundraser som länge funnits vid människans sida utan att förändras nämnvärt över århundradena. bland jägare är jämthunden mest populär här i Sverige. Det finns både tama och vilda urhundar, som den japanska jakthunden shiba och Australiens förvildade tamhund dingon. De flesta urhundar har egenskaper som gör att de inte i första hand är familjehundar, utan ämnade att ägna sig åt det de alltid gjort för att må så bra som möjligt. Deras arbetsområden kan innefatta att jaga, vakta boskap eller gårdar eller valla får. Urhundarna är ofta friska raser.